lauantai 23. joulukuuta 2023

Mikrosementti vai hartsipinnoite?

Dodiin! On vierähtänyt hetki elämästä ja päätin palata kertomaan mitä tänne nyt oikein kuuluu. Kuten blogia seuranneet tietävät, olen todella kiinnostunut kaikesta mahdollisesta pintoihin liittyvästä. Erilaiset maalaustekniikat, lakat ja tasoitteet ovat vilahdelleet säännöllisesti täällä blogin syntyhetkistä lähtien. En oikein osaa sanoa mikä niissä kutkuttaa, mutta kun suunnittelen, kokeilen, tai vain katselen tasoitepintoja, tai jotain erikoisia maalaustekniikoita, niin niissä jotenkin silmä lepää ja sielu saa ravintoa. Kuulostaa jopa omaan korvaan hassuttelulta, mutta näin se on :D Nautin todella, etenkin hienoista tasoitepinnoista, rustiikista betonista ja sileästä stucco -pinnasta. Ja tuskailen, kun niistä ei saa yhtään sellaista kuvaa, missä se tasoitepinnan luoma tunnelma välittyy. Tunnelma on ehkä just oikea sana. Sävyllä saa paljon aikaan, mutta tekstuuri on se juttu mitä arvostan myös suuresti. Ja ah! Iltavalaistuksessa seinien struktuurin merkitys vain kasvaa. Ihan mieletön fiilis, kun illat pitenee, sytytetään seinävalot ja tunnelmoidaan kotona hyvän ruuan äärellä. Mutta hei, takaisin asiaan, eli mikä on mikrosementin ja hartsipinnoitteen ero?

Suomen markkinoille rantautuivat ensimmäiset mikrosementit joskus 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin tutkailin näitä uusia mikrosementtejä ja mietin, että ne olivat kalliita, melko heikkolaatuisia ja työläitä asentaa. Kauniita pintoja niillä sai aikaan, mutta suomalaisten märkätilat ja lattioiden vaatimustasot ovat aivan eri luokkaa, kuin lämpimissä maissa. Eteläisessä Euroopassa kylpyamme, tai suihkualusta (tray) ovat edelleen suosittuja, vettä ei siis valuteta suoraan lattialle, kuten meillä. Suomessa eteisen lattioille kulkeutuu lunta, soraa ja meillä isotkin koirat ovat perheenjäseniä ja elelevät mukavasti sisällä. Lattiat ovat siis kovalla käytöllä, etenkin talvisin. Lisäksi meillä suositaan paljon puurakentamista ja se aiheuttaa haasteita mikrosementille. Mikrosementti on sementtisideaineinen tuote, eikä jousta alustan liikkeissä, vaan halkeaa herkästi. Lisäksi mikrosementti imee vettä itseensä, eli märkätiloissa pintaa suojattiin lukuisilla lakkakerroksilla. Yleensä kuitenkin ongelmat ilmenivät ensin lattiakaivon ympärillä, kun vesi pääsi nousemaan pinnoitteen alapuolelle. Lattiakaivon ympärille alkoi muodostua tumma alue, kun vesi imeytyi kapillaarisesti suoraan mikrosementtiin. Lakka pidätti kosteutta yläpuolelta, kunnes alkoi irtoilemaan. Ilmiö aiheutti valtavan pettymyksen monelle, jotka olivat rohkeasti lähteneet kokeilemaan uutta.

Markkinointinimi, mikrosementti (microcement) jäi elämään, mutta nyt sillä oli monen korvissa huono kaiku ja ihan syystäkin.

Samoihin aikoihin tein diy -hengessä vastaavia pintoja kuiviin- ja märkätiloihin, mutta tavallisilla rautakaupan tuotteilla. Opin asioita kantapään kautta, kuten vanhemmista postauksista saattaa lukea, mutta aina löytyi korjaavat ratkaisut ja oma osaaminen ja etenkin materiaalituntemus kasvoi noiden vuosien aikana huimasti. Pääsääntöisesti lopputulokset olivat hyviä. Siksi koen, että tuolloin rautakaupan tuotteilla pystyi saavuttamaan täysin saman ulkonäön, mutta murto-osalla hinnasta ja monasti nuo ratkaisut ovatkin olleet kestävämpiä, kuin kalliit mikrosementit. Edelleen käytän paljon rautakaupasta saatavia tuotteita pintamateriaaleina. Ne ovat erittäin edullisia ja kauniita.

Kuvassa Naantalin asuntomessuille rakentamani talo Villa Pinta. Kaikki sisäpinnat, myös katto, tehtiin Goldband kipsilaasteilla, siten, että ensin kipsilevyt nauhoitettiin normaalisti. Ulkokulmiin tuli alumiiniset kipsikulmalistat. Sitten yksi kerros konekipsilaastia, eli Knauf MP-75L, käsin lastattuna ja pintaan Knauf Goldband käsikipsilaasti käsin lastattuna. Maailman helpoin ja näyttävin pinta tehdä!

Tämän tekemiseen ei tarvittu yhtään hiomista, ei ruuvinkantojen kittaamista, eikä tarvinnut roiskuttaa pisaraakaan maalia. Helppo tehdä ja upea lopputulos. Tähän yksittäiseen ratkaisuun, olen ehkä kaikista tyytyväisin ja voin suositella muillekin. Pintaa ei tarvitse käsitellä, vaan se on hengittävä. Mikäli haluat tehdä pölynsidonnan, siihen soveltuu Pintafino Pre Sealer

Kaikki kohdat, mitkä pitää saada vedenpitäviksi, käytä Pintafinon 2K Sealeria. Se sopii käsikipsilaastin päälle erinomaisesti. Tutustu lakkaan tästä


Markkinoilla vedettiin hetki henkeä, mutta pikkuhiljaa tuotekehitys alkoi tuottamaan hedelmää ja yhdistämällä erilaisia hartseja ja polymeerejä, saatiin aikaan uudenlainen mikrosementti, jota tänä päivänä kutsutaan yleisesti hartsipinnoitteeksi. Tämä toisen sukupolven tuote, ei enää imenyt vettä itseensä, vaan oli hyvin immuuni veden vaikutuksille. Lakka on lähinnä helpottamassa siivousta ja pinnan puhtaana pysymistä. Enää lakkapinta ei ollut ainoa suojaava tekijä pinnoitteen ja veden välissä. Ymmärsin, että tässä on nyt jotain erityistä. Ei ollut enää järkeä tehdä ainakaan märkätilan pintoja rautakaupan tuotteilla. Olin hämmästynyt harstipinnoitteen monista mahdollisuusksista ja käyttötavoista. Se oli yhtä kestävää kuin epoksi, mutta ei niin muovinen ja yksitotinen. Lastan käyttö ja tekijän kädenjälki toivat hartsipinnoitteelle samaa elävyyttä, kuin mitä tasoitepinnoissa on.

Eli pähkinänkuoressa voitaisiin sanoa, että perinteisen mikrosementin ja hartsipinnoitteen suurin ero on veden imeytyminen. Mikrosemetit ovat sementtisideaineisia seoksia ja ne imevät itseensä vettä. Lisäksi harmina on suurempi herkkyys halkeamille. Hartsipinnoite on puolestaan polymeeriseos, jonka kapillaari on mahdollisimman lähellä nollaa. Se on myös hieman joustavampi ja siten kestää paremmin alustan rakenteessa tapahtuvaa liikettä.

Tutustuin ensin, noin kuusi vuotta sitten Belle Artin tuotteisiin, niistä siirryin Basebetoniin, koska se oli helppokäyttöisempää. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen tuotteeseen ja palveluun. Keittiön tasot pinnoitettiin Basebetonilla ja ne olivat vuodessa pilalla, koska paistamisesta tullut kuuma rasva imeytyi pintaan. Siitä lähti sitten ajatus valmistuttaa omaa tuotemerkkiä hyvässä tehtaassa ja saada tuotteeseen juuri niitä ominaisuuksia, joita eniten arvostan. Halusin vielä helpomman, nopemman, kovemman ja joustavamman tuotteen, joka kestäisi myös kuumaa rasvaa. Vihdoin löysin oikean yhteistyökumppanin ja lähdin kehittämään asiaa ihan tosissaan. Lopulta kaikki osui kohdalle juuri oikealla hetkellä ja Pintafino syntyi. Mieletöntä, miten tällainen suuri unelma toteutuikin sitten ihan yllättäen. Ja ehei, ei kaikki ruusuilla tanssimista ole ollut.. Ette usko mitä pettymyksiä, itkuja ja kauhukuvia tähänkin matkaan liittyy, mutta kuten aina, valitsen keskittyä positiiviseen ja niin teen nytkin. Mietin mikä kaikki on onnistunut ja miten onnekas olen kun minulla on nyt ainakin omasta mielestä ja omaan kokemukseen pohjautuen, markkinoiden paras hartsipinnoite!

Hartsipinnoite on kaunis ja sillä voi tehdä täysin saumattoman keittiön tason, vaikka se olisi minkä muotoinen! Tähän keittiöön rakennettiin L-muotoinen taso ja pieni saareke. Harstipinnoitteen ansiosta taso jatkuu saumattomasti välitilaan ja siitä aina kattoon asti. Takuulla helppo pinta pitää puhtaana. Arvostan ratkaisuja, missä sekä kauneus, että käytännöllisyys kohtaavat. Myös edullinen hinta ilahduttaa. Lattiakipsilevyllä ja Pintafinolla tehty taso ja välitila olivat erittäin kustannustehokas vaihtoehto, ainakin näin itse tehtynä. Keittiön kalusteet toimitti Kvik. Hana oli taloyhtiön, eikä sitä siksi vaihdettu uuteen.






Näillä fiiliksillä eteenpäin ja olen niin intona tästä uudesta hartsipinnoitteesta! Heti kun on aikaa, pinnoitan lattian yläkerrassa, kylppärin ja keittiön tasot uudestaan vähän kestävämmällä tuotteella, eli Pintafinolla. Kyllä haaveissa on palata vielä joskus asuntoflippauksen pariin, kunhan markkinat vähän elpyvät. Tai eihän sitä tiedä, jos Pintafinosta tulee vielä kansainvälinen brändi, niin saatan jäädä tähän ihan kokonaan :) Ei kyllä haittaisi ollenkaan. Nyt kuitenkin se tuntuu kaukaiselta haaveelta, kun sain itse tekemäni verkkokaupan auki vasta muutama kuukausi sitten ja budjetti markkinointiin on ollut täydet 0€ :D mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tässä elämässä tapahtuu. Peukut pystyyn!

Ja hei, jos haluat käydä kurkkaamassa mun tekelettä, niin tästä pääsee Pintafino.shop verkkokauppaan. Ja kiitollisena otetaan vastaan kommentit ja korjausehdotukset!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti