torstai 30. huhtikuuta 2020

Villamusta on valmis! Vinkkejä rakentajille

Huh! Tuolla KKR:t blogin puolella olenkin jo kertoillut, että tässä on ollut vähän haipakkaa.. Todellakin, kuvittelin itsestäni liikoja ja arvioin resurssit täysin väärin, kun ajattelin, että yhden blogin sijaan alan pitämään vielä erillistä raksablogia.. Miten väärässä olinkaan. Kun todellinen kiire sitten alkoi, se oli menoa. kun päivällä remontoi ja raksaa, ei siitä sitten jaksa illalla enää tarinoita kirjoittaa. Hyvä kun jaksoi jotain syömistä laittaa ja sit mennä nukkumaan. Vannoin 2019 talvella, että tämä on vihoviimeinen talo joka rakennetaan. Niin se aika kuitenkin kultaa muistot ja näin vuoden asumisen jälkeen, ollaanhan me jo seuraavaakin taloa mietitty... Mutta! Rakennetaanko se 5 vai 10 vuoden kuluttua, jää nähtäväksi. Juuri nyt ei ole sen aika, mutta haaveilla aina voi ;)

Tätä blogia täällä Villa Mustan puolella en tule jatkossa varmaan päivittämään, vaan talon elämää ja muitakin projekteja voit seurata Instagramissa, tilillä @villamusta

Meidän projekti ei mennyt ihan kuin stömsöössä ja käytiin ihan käräjillä asti setvimässä asiaa. Meillä oli tottakai vahva näyttö urakoitsijan tekemistä rakennusvirheistä ja saimme lopulta vaaditun hinnanalennuksen sovinnon kautta. Olisimme voineet vaatia paljon enemmänkin, sillä summa kattoi vain pienen osan siitä harmista, minkä hän ala-arvoisella rakennustyöllään meille aiheutti. Enää jatkossa minulle on ihan turha tulla kertomaan mistään ammattitaidosta tai kokemuksesta. En usko mitään löpinöitä, ennen kuin näen millaista jälkeä oikeasti syntyy. Lähden siitä olettamuksesta, että kaikki pitää tehdä itse ja jos paikalle kutsuu ns. ammattilaisen, niin sitten pitää varata aikaa myös niiden jälkien korjaamiseen. No pahimmillaan se menee ja menikin just noin. Mutta onhan niitä hyviäkin tekijöitä. Kannattaa aina pyytää suosituksia urakoitsijan edellisiltä asiakkailta, jotka eivät ole sukulaisia tms. vaan aitoja maksavia asiakkaita. Jos saat kolme suositusta, voit olla melko varma että teidänkin projekti onnistuu hyvin. Isompien talotehtaiden asiakastyytyväisyydestä voi lukea erilaisista tutkimuksista ja varauksella myös keskustelupalstoilta.

Meidät pelasti pahemmasta liemestä vain ja ainoastaan vahva KIRJALLINEN sopimus, jonka liitteen toimituksen laajuudesta laadin itse yksityiskohtaisesti excelillä. Ikinä älä luota siihen, että vastapuolen laatimat suurpiirteiset toimitussisällöt lopulta sisältäisivät yhtään mitään. Mulla oli joka rivillä eritelty aika pienetkin asiat, ja niistä erittely, että kuka hankkii ja kenelle asentaminen kuuluu. Lopulta ainoa asia mikä unohtui, oli kiertovesipumppu ja sen asennus. Sitä en ollut hoksannut kirjoittaa liitteeseen, joten siitä tuli sitten heti venkoilua, että ei kuuluisi urakkaan, vaikka putkityöt ja kaikki niihin liittyvät osat olivat urakassa. Että tämmöistä. Multa saat tilata kyseisen Excelin 30€ hintaan, meidän puuverhoiltuun kivitaloon soveltuvana versiona, josta voit sitten muokata omaan taloon sopivan version. Tämä excel oli meille lopulta kymppitonnien arvoinen ja olen käyttänyt sen laatimiseen ainakin parikymmentä tuntia. Ehkä siitä tulee olemaa vielä apua muillekin. Ota tarvittaessa yhteyttä Instan tai blogin kautta.

Lisäksi toinen tärkeä asia. Sopikaa rakentamisen aikataulu ja hinta aina kirjallisesti. Meidän projekti myöhästyi lähes puoli vuotta luvatusta. Me olimme suunnitelleet meidän osuuden ja aikataulun urakoitsijan antamien päivämäärien mukaan ja lopulta näin isosta viivästyksestä koitui tottakai hirveästi ongelmia. Sopimuksessa tulee siis aina näkyä projektin valmistumispäivä ja mahdolliset sanktiot. Muista kuitenkin, että on mukavampi saada hyvä ja laadukas lopputulos, kuin pitää kiinni valmistumispäivästä. Mutta jos urakoitsija tekee huonoa laatua ja sen lisäksi vielä myöhästyy aikataulusta, niin silloin on kyllä ihan aiheellista vaatia korvausta esimerkiksi väliaikaisesta asumisesta.

Tärkein asia talon rakentamisessa on kuitenkin hyvä suunnittelu! Vanha sanonta tästä aiheesta ei ole väärässä ja siihen kannattaa panostaa ylivoimaisesti eniten aikaa ja jonkin verran rahaakin. Minusta tärkeää on myös huomata, että älä missään tapauksessa aliarvioi itseäsi ja omaa panostasi tässä hommassa. Käytä oikeasti aikaa todella paljon pohjakuvan ja toivelistan pyörittämiseen jo ennen kuin puhut asiasta ensimmäisellekään talotoimittajalle tai urakoitsijalle. Hyvää ja yksilöllistä suunnittelua ei voi täysin ulkoistaa. Kun kotia tehdään sinulle ja sinun perheelle, sinä olet juuri paras asiantuntija siinä. Kukaan ei ole niin kiinnostunut teidän projektista kuin sinä olet, eikä kukaan voi tietää teidän tarpeita ja toiveita niin hyvin kuin sinä ne tiedät. On hukkaan heitettyä rahaa pyöritellä vaihtoehtoja suunnittelijan tai arkkitehdin kanssa, kun voit pyöritellä raakoja ideoita ensin kumppanin tai muun lähipiirin kanssa. Tulet yllättymään miten teräviä ja hyviä huomioita ystävät osaavat antaa, koska he myös tietävät teistä ja teidän tarpeista paljon. Tontti tottakai lopulta ratkaisee todella paljon, mutta kun perusasiat ovat kirkkaana mielessä, taipuu sama suunnitelma varmasti moneen muotoon, kun on kerran terävöittänyt paperille ne tarpeet ja toiveet. Meidän talon suunnittelukustannukset säilyivät hyvin kohtuullisina, koska olin piirtänyt pohjakuvan ja talon valmiiksi. Sähköt suunniteltiin itse, koska me tiedetään parhaiten mihin pistorasia tai valaisin kodissa tarvitaan, sähkösuunnittelija tietää sitten parhaiten, miten se toteutetaan. Samoin tein LVI suunnitelmat. Pohjakuviin olin merkannut valmiiksi kaikki vesipisteet ja siitä oli suunnittelijan helppo taas piirtää kuviin putket ja laitteet. Meidän suunnittelukustannukset olivat koko talon osalta n.7000€. Suurin summa muodostuu tottakai detskuista ja rakennekuvista, joita 2krs kivitalossa on paljon, mutta kaikessa muussa voi tällä tavalla säästää.

Siinä oli varmaan ne tärkeimmät vinkit ja sudenkuopat rakentamiseen liittyen. Eipä siis muuta kuin lämmintä kevättä! Rakentamisiin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti